Kapat

CFD Nedir?

Fark sözleşmeleri (Contracts for Difference) yatırımcı ile fark sözleşmesi sağlayıcısı arasında yapılan, sözleşmenin açılış ve kapanış fiyatları arasındaki farkın kar veya zarar olarak ödenmesine yönelik anlaşmalardır.

Bu anlaşma içerisinde yatırımcının fark sözleşmesinde işlem yapabilmesi için gerekli olan başlangıç teminatı aracı kurum tarafından önceden belirlenmektedir. Yine bu işlemlerde alış ve satış fiyatı aracı kurum tarafından kote edilmektedir ve yatırımcı ilgili kontratta alış veya satış yaparak getiri sağlamaya çalışmaktadır. CFD işlemleri FX işlemlerine benzer biçimde, aracı kurumun belirlemiş olduğu kaldıraç oranı ile yatırımcıya teminatının üzerinde bir pozisyon büyüklüğünde işlem yapma olanağı sağlamaktadır.

Fark sözleşmeleri Forward CFD ve Cash CFD olarak ikiye ayrılmaktadırlar. Forward CFD’ler yurt dışı organize borsalarda işlem gören hisse senedi, endeks, FX, vadeli kontratları baz almaktadırlar ve bu nedenle dönemsel vadelerle (genelde 3 aylık) kote edilirler. Cash CFD’ler ise ilgili varlıkların spot fiyatlarını baz alırlar ve vadesiz olarak kote edilirler. Cash CFD’ler gecelik taşıma maliyeti (swap) içeren ürünlerdir. Forward CFD’ler organize piyasada belirli saatler arasında işlem gören standart kontratları baz aldıkları için günün belirli saatlerinde işleme açıktırlar. Cash CFD’ler ise spot ürünleri baz aldıkları için aralıksız 24 saat işlem görebilmektedirler.

Forward CFD Cash CFD
Yurt dışında işlem gören
vadeli kontratları baz almaktadır.
Hisse senedi, emtia, endeks gibi varlıkların spot fiyatlarını dikkate almaktadır.
Genellikle 3 aylık vadelerde kote edilirler. Vadeleri yoktur.
Vadeli bir kontratı baz aldığı için
swap maliyeti ya da geliri yoktur.
Uzun ve kısa pozisyonlar için gecelik
taşıma maliyetleri bulunmaktadır.
Belirli işlem saatleri vardır. 24 saat işlem görebilir.
Yatırımcıya herhangi bir yansıması olmaz. Oy hakkı gibi haklar hariç olmak üzere
temettü ve sermaye artırımlarının etkileri
yatırımcıya yansımaktadır.

Türkiye'de CFD işlemleri SPK nezdinde YATIRIM HİZMETLERİ VE FAALİYETLERİ İLE YAN HİZMETLERE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ III-37.1’DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (III-37.1.a) Madde 25/A 2 ve 3. bendinde "Tezgahüstü Türev Araç İşlem Türleri ve İşlemlere Konu Dayanak Varlıklar" başlığı altında düzenlenmiştir.

Yardım için her zaman buradayız!

Sizin memnuniyetiniz bizim için çok önemli

444 0 630